fredag 14 april 2023

Äldre som har lägenhet inom Hultsfred Trygga Hem drabbas hårt

Kritiserade kommunalrådet Lars Rosander. Bild Dagens Hultsfred


Äldre som har lägenhet inom Hultsfred Trygga Hem fick en minst sagt rejäl hyreshöjning i år. Nivån landade på åtta procent. Platserna i styrelsen som är vikta åt de boende äldre är vakanta och har varit så i flera år.

Nivån landade alltså på åtta procent för de 162 lägenheterna i den kooperativa hyresföreningen Hultsfred Trygga Hem. De flesta lägenheternas hyror ligger på en nivå som tillåter bostadstillägg, men det finns ”ett par undantag” enligt ekonomichefen Henric Svensson.

Totalt är det alltså 162 lägenheter där hyran höjdes med åtta procent. Skälen bakom höjningen är de ökade kostnaderna för el och uppvärmning. Hur många av de berörda som får bostadstillägg vet inte kommunen. Någon förhandling om hyran sker inte överhuvudtaget – och det finns ingen av de boende i styrelsen.

– Det sker ingen förhandling. Kommunen har tre platser i styrelsen, Riksbyggen har en och de boende har tre. Det har dock varit svårt att få in boende i styrelsen, vi hade en representant för några år sedan men det blev bara för en kort tid. Om det inte finns boende som kan ta plats i styrelsen innehas dessa platser av enhetschefer och verksamhetschef inom äldreomsorgen, skriver ekonomichefen Henric Svensson till Dagens Hultsfred.

Så i nuläget finns det ingen i styrelsen som kan föra de boendes talan? 

– Jo, de som innehar styrelseplatserna för de boende för också deras talan. 

Det är alltså upp till kommunens medarbetare att föra de boendes talan? Var det någon av dem som protesterade mot höjningen?

– Ja, så säger stadgarna med anledning av att styrelseplatserna ofta varit obesatta annars med tanke på de boendes ålder och hälsa. I styrelsen hade vi lite olika åsikter om hur stor höjningen skulle vara men landade efter diskussioner på denna nivå.

Protokollen omfattas av sekretess

Kommunens medarbetare sätter hyran tillsammans med kommunens politiker. Hur diskussionen i styrelsen gick finns dokumenterat, men eftersom det är en ekonomisk förening omfattar inte protokollen av offentlighetsprincipen. Det är en följd av kommunens nya upplägg där man sålde fastigheterna till Riksbyggen.

Hur bedömer ni att höjningen påverkar de boendes ekonomi? 

– Med anledning av att hyrorna, förutom enstaka undantag, håller sig under maxgränsen för att kunna erhålla bostadstillägg bedömde vi att många fortsatt kan få bidrag för sin höjda hyra. De som inte blir beviljade bostadstillägg fullt ut drabbas såklart av höjningen, hur det påverkar deras ekonomi är svårt att bedöma då vi inte har insyn i de boendes privatekonomi. 

Tidigare år har hyran höjts med mellan 1-3 procent.

Originalartikel Dagens Hultsfred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar